Zichtbare Privacy I

Architectuur

Dit project is het afstudeerontwerp van Ruud Groot. Een eigen onderzoek naar architectonische middelen op de grensgebieden van publiek, collectief en privaat terrein hebben samen met een aantal contextuele uitgangspunten bijgedragen aan de totstandkoming van de vorm van het complex. Door zichtlijnen wordt er een spel van onthullen en verbergen gespeeld, dat doordringt tot in de woningen. Parkeerentrees, gebouwdelen en parasiet vormen een elkaar versterkend geheel. De visuele koppeling in de vorm van een samenspel van parasiet en complex zorgt voor de verbinding met de aangrenzende Hofpleinlijn.

De gebouwdelen samen vormen het complex. De formele buitenschil staat in het park en grenst aan het publieke terrein. Binnen in de woningen bevinden de meer private ruimtes zich meer richting deze dikke huid. De warme, minder rigide binnenschil vormt het overgangsgebied naar collectief en privaat terrein en is meer uitnodigend van karakter. Alle private entrees bevinden zich dan ook aan deze zijde van het gebouw. De trechtervormige entrees wekken nieuwsgierigheid op en dragen tegelijkertijd bij aan het collectieve karakter van het binnengebied. Vorm, materialisatie en detaillering dragen bij aan een uitdagende, uitnodigende en comfortabele compositie.

Ook de materialisatie draagt bij aan de tegenstelling tussen de binnen- en buitenschil. De buitenschil bestaat uit horizontaal georiënteerde, smalle stroken, grof baksteen, in verschillende donkere schakeringen. Van een afstand leest de gevel als een geheel, maar hoe dichterbij je komt, hoe meer detail valt waar te nemen. De binnenschil bestaat ook uit verschillende kleurschakeringen, maar dan veel lichter van kleur. De binnengevels zijn uitgevoerd in verticaal georiënteerd, duurzaam geïmpregneerd FSC-(Siberisch) Larikshout. De plaatsen waar de private gedeeltes van de woning direct aan de buitenschil grenzen zijn herkenbaar door de in het zicht gedetailleerde kozijnen. Plaatsen waar dit niet het geval is, zijn kozijnloos uitgevoerd.  Zo wordt een klein gedeelte van de privacy in de gevels zichtbaar gemaakt. Bovendien wordt het spel van verbergen en onthullen ook op detailniveau doorgevoerd.

Door consequent en intelligent gebruik van zichtlijnen, materialisatie en detaillering wordt op alle schaalniveaus een spel van verbergen en onthullen gespeeld. Met als resultaat conceptuele woningen, met zichtbare privacy als uitgangspunt, binnen een uitdagende, uitnodigende en comfortabele compositie.

terug
Zichtbare Privacy I Image Zichtbare Privacy I Image Zichtbare Privacy I Image Zichtbare Privacy I Image Zichtbare Privacy I Image Zichtbare Privacy I Image Zichtbare Privacy I Image Zichtbare Privacy I Image Zichtbare Privacy I Image
Zichtbare Privacy I Image Zichtbare Privacy I Image Zichtbare Privacy I Image Zichtbare Privacy I Image Zichtbare Privacy I Image Zichtbare Privacy I Image Zichtbare Privacy I Image Zichtbare Privacy I Image

Contact
RGtects
Amsterdam

Telefoon:
+31 (0)6 29072173

E-mail:
info@rgtects.com

KvK: 50576410
BTW: NL187977082B01
Bank: NL22 RABO 0168469162

© RGtects